[Mania] Nieuwsbrief Week 49
 
Email Header
yd2

NIEUWE MANIA

Mania 323 ligt vanaf vrijdag in de winkels
 
ALBUM VAN HET JAAR:  Tame Impala
 
GRAND CRU: Adele
 
LUISTERTRIPS klik HIER
 
STAPELPLAATJES klik HIER
 
Lees de nieuwe Mania online:
www.platomania.eu/mania-magazine

Daarin ook alle TOP 3 lijstjes van de medewerkers van de winkels en schrijvers van de Mania, de Mania 30 eindlijst en jaarlijstjes per genre!  


yd2

JAARLIJSTJES 2015

MANIA 30 EINDLIJST
gekozen door de medewerkers van de winkels en schrijvers van de Mania


www.platomania.eu/mania30eindlijst

JAARLIJSTJES 2015
voor alle TOP 10 lijstjes van 2015:

www.platomania.eu/jaarlijstjes-2015
yd2

BACK TO THE RIVER 3CD
OP ACE RECORDS

Various - Back to The River (3CD) 44,99
Bijna op de kop af negen jaar geleden bracht Ace Records op het Kent-label een driedubbele Southern Soul-compilatie uit -met nadruk op een- waarbij het team zichzelf allerlei restricties had opgelegd, zoals het gebied en de locaties van de studio(s) en slechts een lied per artiest. Take Me To The River werd een van de best verkopende uit de Ace-catalogus, en nog, tot op heden zelfs. Dat vraagt om vervolg. (lees verder

#POP

yd2
Coldplay - A Head Full Of Dreams 17.99 / 2LP Limited gekleurd vinyl (blauw & roze) 34.99 
Het nieuwe, alweer zevende album van Coldplay kun je zien als de tegenhanger van Ghost Stories. Met die plaat uit 2014 lukte het de band afscheid te nemen van het grote geluid en kozen ze voor een spaarzame en akoestische aanpak – iets wat de band met Mylo Xyloto ook al wilde maar toen niet wilde lukken. Ook stond Ghost Stories in het teken van de breuk tussen Chris Martin en Gwyneth Paltrow en dat levert wel vaker minder vrolijke platen op. Waar Ghost Stories de nacht is, moet A Head Full Of Dreams de dag zijn.
(lees verder)
yd2

COLDPLAY - GEKLEURD VINYL

A HeadFull Of Dreams verschijnt op gelimiteerd 180 grams vinyl. Eén schijf in het blauw en één in het roze.
Daarnaast zit er een downloadcode van het album bij

Bestel 'm HIER
yd2
Golden Earring - The Hague 12.99 / LP 16.99 
Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het debuutalbum van de – toen nog – Golden Earrings verscheen. Om dat te vieren staat er op 12 december niet alleen een groots jubileumconcert op het programma, maar verschijnt er op de valreep ook nog nieuwe muziek van 's lands grootste rockband. Waar uit de in de vorige Mania besproken interviewbundel Earrings Over De Earring al eenvoudig afgeleid kon worden dat de heren nog steeds enorm veel plezier en drive hebben, wordt dat op dit naar thuisstad Den Haag vernoemde mini-album nog eens muzikaal onderstreept. (lees verder)
yd2

GOLDEN EARRING - NAKED TRUTH
CONCERTO 60 JAAR RELEASE 

Limited transparant vinyl, 500 stuks genummerd met Concerto sticker. Release begin februari

BESTEL/RESERVEER HIER:
www.platomania.eu/concerto-60-jaar-releases
yd2
Amy 16.99 / 2Bluray 20.99
Regie: Asif Kapadia 

De film Amy vertelt het unieke levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief. Met haar fenomenale stem en muzikale talent behoort zij tot een van de grootste iconen van deze eeuw. Als dé superster van een generatie en een authentieke jazzartiest pur sang, schreef en zong Amy vanuit het diepst van haar hart. Ze gebruikte haar muzikale gave om haar
persoonlijke problemen te uiten. Haar wereldwijde succes had echter ook een keerzijde en veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en levensstijl zijn tol begon te eisen. Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud.
yd2
Sunn O))) - Kannon 16.99 / LP 32.99 
De dagen worden steeds korter, de natuur neemt zijn winterkleed aan, de zon laat zich op sommige dagen amper zien - de jongste release van deze drumloze dronemetalspecialisten is dan ook perfect getimed. Voor het eerst sinds 2009 verschijnt weer een nieuwe Sunn O))) zonder dat op de hoes de credits worden gedeeld, zoals vorig jaar nog bij de samenwerkingen met Ulver en Scott Walker. Op Kannon, gelijk een klassieke symfonie opgebouwd uit drie samenhangende delen, keert het duo na de nodige experimenten in voorbije jaren wat meer terug naar de metalbasis, zoals we die onder meer hoorden op de klassieker Monoliths & Dimensions. (lees verder)
yd2
Various - Leo Blokhuis & Ricky Koole: Whatever Happenend To Christmas 2CD 14.99 
Wie in deze periode Sky Radio aanzet wordt wederom overspoeld met immer dezelfde kerstnummers die veel rechtgeaarde muziekliefhebbers al jaren de strot uitkomen. Je zou bijna vergeten dat er nog honderden andere kerstnummers bestaan die vaak veel mooier zijn. Om ons daaraan te herinneren hebben Ricky Koole en Leo Blokhuis een nieuwe dubbelaar samengesteld in de serie Songs We Shouldn’t Forget. Op het album vinden we veertig nummers, variërend van Ella Fitzgerald (The First Noel) tot Calexico (Gift X-change) en van Otis Redding (White Christmas) tot Elvis Presley (If Everyday Was Like Christmas). (lees verder
yd2 yd2 yd2
yd2

INSTORES

vr 04 dec  16.00 JW Roy / Leon Verdonschot -                                                                         Plato/Mansion24 Apeldoorn  
​za 12 dec 13:30 Sunday Kids - Plato Leiden
za 12 dec 16:00 Sunday Kids - Concerto 
za 12 dec 14:00 Erik Bosgraaf - Concerto 
zo 13 dec 14.30 Sunday Kids - Plato/De Hip Deventer
zo 13 dec 16.00 Sunday Kids - Plato/Mansion24 Apeldoorn
zo 13 dec 16.00 Gidon Nunes Vaz - Concerto
yd2

CONCERTO RADIO

Concerto Radio, aflevering 102 (27 november).

Ditmaal met The Dead Weather, The Dining Rooms, Einfach Kurt, The Yawpers, Vangoffey, Will Johnson, Meat Wave, Jason James, Donnie Fritts, The Cox Family, Willie Thrasher en Protomartyr, plus een instore van Armand en The Kik 

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio
yd2

Excelsior CD en Vinyl Aanbiedingen

Veel recente releases van het Excelsior label zijn tijdelijk goedkoop! De cd's zijn 8,50 - koop er twee en je betaald slechts 15,- - en een aantal LP+CD's zijn 14,99.

Klik HIER voor de hele lijst.
yd2 yd2 yd2
yd2 yd2 yd2

#REISSUES

yd2
Bruce Springsteen - The Ties That Bind; The River Collection 4CD+3DVD 119.99 / 4CD+2Bluray 119.99 
Wanneer Bruce Springsteen in 1979 de opvolger van Darkness On The Edge Of Town inlevert, is dat een enkel album getiteld The Ties That Bind. Hij trekt het album echter meteen weer terug. Niet zozeer omdat hij ontevreden is over de kwaliteit van de nummers, maar omdat hij al weer een fors aantal nieuwe nummers heeft geschreven. Bovendien wil hij dat het nieuwe album naast een serieuze ondertoon ook de sfeer van zijn optredens weergeeft. Het eindresultaat is de dubbel-lp The River die in oktober 1980 verschijnt en Springsteen twee hitsingles oplevert: het titelnummer en Hungry Heart (waarop de vocalen van Springsteen hoorbaar kunstmatig versneld zijn). The River kent vele hoogtepunten, waaronder Independence Day, Point Blank en The Price You Pay naast vrolijke rockers als You Can Look (But You Better Not Touch), Ramrod, I'm A Rocker en de soul van Drive All Night en vooral Fade Away – het favoriete Springsteen-nummer van Steve Van Zandt. (lees verder)
yd2
Them - Complete Them (1964-1967) 3CD 24.99 
Je zou bijna vergeten dat Van Morrison voordat hij zijn imposante solocarrière begon al hits scoorde met de band Them. De uit Belfast afkomstige band verhuisde na het tekenen van een contract met Decca naar Engeland waar de (onsuccesvolle) debuutsingle Don’t Start Crying Now werd opgenomen. Tijdens diezelfde debuutsessie zou ook de hit worden opgenomen die nog altijd vereenzelvigd wordt met de band: Gloria, mede vermaard door de dubbele percussie. De carrière van Them is kort maar stormachtig. Niet alleen worden successingles als Baby Please Don’t Go en Here Comes The Night opgenomen maar eveneens twee uitstekende r&b-georiënteerde albums: Angry Young Them (1965) en Them Again (1966). Gaandeweg wordt steeds duidelijker dat de band alleen maar draait om leadzanger Van Morrison, wat verder bevestigd wordt door het feit dat veel van de instrumentatie door anderen zoals Jimmy Page voor hun rekening wordt genomen. (lees verder)
yd2
The Jam - About The Young Idea CD 18.99 / 2DVD 18.99 / 2DVD+CD Deluxe 34.99 / Bluray 26.99
Vreemd genoeg was er van een van de belangrijkste Britse bands ooit nog nooit een zinnige rockdocu gemaakt. About The Young Idea lost dat op en doet dat meteen heel goed - zowel met de film, een toegevoegd concert voor Rockpalast en (apart leverbaar) met een Best Of.. Met medewerking van alle drie leden en een trits journalisten, fans en nauw betrokkenen wordt de geschiedenis van deze band in woord en beeld gezet. Van het prille begin in Woking waar de band nog een kwartet is (leuke interviews met Weller en Steve Brookes - de oorspronkelijke zanger/gitarist) tot aan het niet te bevatten succes in met name het Verenigd Koninkrijk. Daarbuiten wilde het met de band niet vlotten, vooral de VS bleek een obstakel. Ontluisterend zijn de reacties van Foxton en Buckler als Weller het einde van de band aankondigt, iets wat ze anno nu nog steeds niet bevatten. Gelukkig is Weller zeer duidelijk over een reünie, die komt er niet.
yd2
Allman Brothers Band - Idlewild South Remaster 8.50 / 2CD Deluxe 18.99  / 3CD+Bluray (audio) Box 49.99
September jongstleden was het 45 jaar geleden dat The Allman Brothers Band hun tweede album Idlewild South uitbrachten en dat wordt nu gevierd met een serie fraaie reissues. Idlewild South werd vernoemd naar de oude naam van het vliegveld in New York – nu bekend als John F. Kennedy Airport. De Brothers opereerden vanuit Macon, Georgia waar ze even buiten het dorp een hut huurden als repetitieruimte en waar tevens flink gefeest werd. In deze hut was het een komen en gaan van gasten – vandaar de referentie aan het beroemde vliegveld. De band was na een wat vlak klinkend debuutalbum uitgegroeid tot een geoliede machine die menig podium in de VS verschroeid achterliet. Geen makkelijke opgave om dit op band vast te leggen en het was de legendarische producer Tom Dowd die tot taak kreeg dit te doen. (lees verder)
yd2
Fleetwood Mac - Tusk Expanded  Remaster 18.99 /
3CD Deluxe 22.99 / 5CD+2LP+DVD Box 84.99 

De dubbelaar Tusk werd in 1979 uitgebracht als opvolger van het mateloos populaire Rumours. Het destijds duurste album in opnamekosten had echter een tegenvallende verkoop. Veel bands zouden  voor een verkoop van vier miljoen exemplaren een moord doen, na de dertig miljoen van Rumours leek het een schijntje. Daarbij was de algemene opinie ook nog eens dat het album niet in de schaduw kon staan van zijn voorganger. Een soort Exile On Mainstream-syndroom dus. Gaandeweg is die opinie honderdtachtig graden gedraaid en is Tusk hergewaardeerd tot een creatief hoogtepunt. Die creativiteit komt grotendeels op het conto van Lindsey Buckingham, die niet alleen met pakkend songmateriaal op de proppen kwam, maar die tevens het kwaliteitssongmateriaal van Stevie Nicks en Christine McVie wist te verpakken in een eigenzinnige productie waarbij alles aangerukt werd. (lees verder)
yd2 yd2 yd2

#VINYL

Full Image
yd2
I Don’t Care: No Fun & Plurex Singles 24.99
Eerbetoon aan de Amsterdamse punk platenlabels NoFun en Plurex. Het waren roerige tijden in het Amsterdam van eind jaren zeventig. De tijdsgeest was bezwangerd met do-it-yourself (DIY). Een van de eerste platenwinkels in Nederland die Punk en New Wave muziek verkochten was de platenzaak RAF. Twee medewerkers van: Hansje Joustra en Sam Tjioe wilden zelf meer actief zijn in de toen nog jonge punkscene. Als eerste startte Sam Tjioe samen met Wally van Middendorp in 1977 onder de naam Plurex een label om de in eigen beheer opgenomen single van hun groep Tits uit te brengen. Kort daarna startte Hansje Joustra het platenlabel NoFun, dat gelieerd werd aan de toen net opgezette gelijknamige punk platenwinkel aan de Rozengracht.
yd2

Sonic Youth - Goo


180 Gram Vinyl + Download 24,99
yd2 yd2

#DVD

yd2
Seymour: An Introduction  14.99
Regie: Ethan Hawke

Een van Seymour Bernsteins grootste bewonderaars is Ethan Hawke die met de doordringende documentaire Seymour: An Introduction ons laat kennismaken met de bijna negentigjarige pianovirtuoos: een klassiek pianist, geliefd docent en ware guru. Op middelbare leeftijd maakte Bernstein plots een einde aan zijn veelbelovende carrière als concertpianist. Sindsdien wijdt hij zijn tijd aan het opleiden en inspireren van jonge artiesten. Met dit hartverwarmende portret levert cineast Ethan Hawke een intiem eerbetoon aan een buitengewone vriend en mentor.
yd2
While We're Young 14.99
Regie: Noah Baumbach
Cast:  Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried

Josh (Ben Stiller) en zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts) leiden een zorgeloos droomleven in New York. Josh werkt vol passie aan zijn nieuwe documentaire en Cornelia heeft een succesvolle carrière als filmproducent. Wanneer al hun vrienden aan gezinsuitbreiding beginnen, merken Josh en Cornelia dat ze misschien toch niet meer zo jong zijn als ze zelf denken. Net op dat moment komt een stel hippe twintigers hun leven binnengewandeld. De vrijgevochten Jamie en zijn vriendin Darby zijn spontaan, cool en maken van elke dag een feest. Hun enthousiasme en zelfvertrouwen werkt aanstekelijk voor de twee veertigers. Maar hoe lang kan deze ongewone vriendschap blijven duren?

#KLASSIEK

yd2
Les Éléments
Le Concert des Nations, Jordi Savall (2cd) 20,99
 

Afgelopen zomer voerde Jordi Savall met zijn orkest Le Concert des Nations een bijzonder concert uit rondom zes toonkunstenaars, die rond 1700 met speciale effecten de muziek bijzonder kleuren. Naast werken van Jean-Fery Rebel (Les Elements), Marin Marais (Alcione) en Jean-Philippe Rameau (Les Indes Galantes), bestaat het programma uit werken van Matthew Locke (Music for The Tempest), Antonio Vivaldi (La Tempesta di mare) en Georg Philip Telemann (Wassermusik). Een prachtig live album met boeiende effecten om stormen, onweer, aardbevingen, de zeewind of gewoon vuur te verbeelden. Bij het laatste werk van Rameau krijgt zelfs het publiek een rol voor een spetterende finale van dit kleurrijke concert. Uiteraard wordt er prachtige gespeeld en is het album voorzien van een uitgebreide toelichting met veel foto’s
yd2
Sergej Tanejew – Streichquintette Op.14+16 Utrecht String Quartet, Alexander Zemtsov, Pieter Wispelwey 20,99 
Met dit album staat het Utrecht String Quartetstaat stil bij de honderd jaar geleden overleden componist en muziekpedagoog Sergej Tanejev. Tanejev is betrekkelijk onbekend voor het grote publiek. Hij kreeg les van Tsjaikovski en Rubinstein. Op zijn beurt geeft Tanejev les aan ondermeer Skrjabin en Rachmaninov, waarmee Tanejev één van de meest invloedrijke Russische muziekdocenten van zijn tijd is. Aan het begin van de twintingste eeuw schrijft Tanejev twee mooie contrastrijke strijkkwintetten (in de eerste wordt de cello en in de tweede de altviool gedubbeld). In beide werken valt de polyfonische textuur goed te horen. Een muziekvorm die Tanejev enorm fascineerde
yd2
Er Was Eens...Een Kerstverhaal
Paul de Leeuw (verteller) diverse uitvoerenden 14,99 

Op eigentijdse wijze vertelt Paul de Leeuw het Kerstverhaal ofwel een verhaal over de liefde. Naast een actieve vertelling, de jonge luisteraars krijgen diverse vragen over hun eigen geboorte, wordt het verhaal omlijst met mooie fragmenten uit 500 jaar muziekgeschiedenis. Muziek van Mozart tot Mascagni (bij wijze van grap kondigt De Leeuw Bach aan), van Bach tot Bernstein, van Gluck tot Grofé. Zelfs het donkere stemgeluid van Louis Armstrong is te horen en uiteraard de Maria-aria uit de Westside Story van Bernstein. Een prachtig album voor de decembermaand, waarbij belangstellenden een weg vinden naar de schatkamer van vijf eeuwen muziek. (lees verder)
yd2
Janáček – ŘíkadlaCollegium Vocale Gent, Het Collectief, Reinbert de Leeuw 20,99
4 STERREN RECENSIE IN DE VOLKSKRANT

Onder leiding van Reinbert de Leeuw laten het fantastische Collegium Vocale Gent en kamermuziekensemble Het Collectief een minder bekende kant van Janáček horen. Janáček is in het westen vooral beroemd dankzij zijn opera's, maar in Tsjechië is hij minstens zo bekend als componist van koorwerken. Hier horen we een uitgelezen selectie daarvan, met als hoogtepunt Říkadla ('kinderliedjes'). In dit werk blikt Janáček humoristisch en nostalgisch op zijn jeugd terug. Koor en ensemble zijn in absolute topvorm en zoals we van Alpha gewend zijn, is de toelichting gedetailleerd. Aanrader.

#BOEKEN

yd2
Jon Savage - 1966: The Year The Decade Expoded 29.99
1966 is het jaar dat de wereld veranderde. In Amsterdam, Londen, Parijs en in de VS werden revolutionaire gedachtes tot een kookpunt gebracht. In de wereld van de pop, kunst, mode en politiek veranderde alles mee. Nieuwe ideeën - vaak onder invloed van LSD en andere geestverruimende middelen - zorgden dat de toekomst er totaal anders zou zien. Jon Savage brengt deze culturele veranderingen in kaart aan de hand van de ontwikkeling bands als The Beatles, The Byrds, Velvet Underground, The Who en The Kinks. Ace Records heeft een begeleidende cd uitgebracht ook onder dezelfde titel: 1966; The Year The Decade Exploded.
yd2
Drs. P - Troika Hier, Troika Daar. Het allermooiste Bij Elkaar 19.99
De zinnen zijn altijd puntgaaf. De woorden kloppen, ze staan op de juiste plek en ze zijn nooit saai of voorspelbaar. En mocht het juiste woord nog niet bestaan, dan wordt het door Drs. P verzonnen. Het verplicht zeslettergrepige woord in de versvorm ollekebolleke leent zich daar uitstekend voor (mensheidontluisterend, onwaarheidslievender, pedofiliefdesdrift), maar ook een rijmwoord op ‘herfst’ kan gewoon uitgevonden worden: ‘De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst – Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst.’ Het werk van Drs. P is verrassend, vol fantasie, bizarre wendingen en gruwelijkheden. (lees verder)
yd2